בוטנים

אז בואו נדבר על בוטן, כן כן אנחנו הולכים לדבר על peanuts!
הבוטן הוא למעשה זרעו האכיל של הצמח "ארכיס תת קרקעי". מדובר בצמח חד שנתי. מדובר בסוג של קטנית ולא בסוג של אגוז.
אי אפשר לדבר על בוטן בלי לחשוב בנשימה אחת על חמאת הבוטנים. חמאת הבוטנים היא אחד הממרחים הפופולריים ביותר בעולם (בעיקר בארצות הברית – שם יש יום מיוחד לממרח זה והוא נחשב יום מאכל לאומי).

חמאת הבוטנים הייתה ידועה כבר לאצטקים שהשתמשו בה כתרופה שמקלה על כאבי שיניים. בשנת 1890 החל השיווק המסחרי שלה כתוסף חלבונים לאנשים שלא יכלו ללעוס חלבון ממקור אחר עקב בעיות שיניים.

אלרגיה לבוטנים במדינתנו הקטנה היא פחות שכיחה ממדינות אחרות הודות לחטיף הבמבה שמביא לחשיפה מוקדמת בקרב תינוקות.
קצת ערכים תזונתיים: ב-100 גרם בוטנים יש 25.8 גרם חלבון, שזו מחצית מכמות החלבון היומית המומלצת לאדם. מרבית השומנים בבוטנים הם שומן חד בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי, שניהם סוגי שומן בריא. בוטנים הם מקור טוב לסיבים תזונתיים. ב-100 גרם בוטנים יש 8.5 גרם סיבים, כמו כן בוטנים מכילים ויטמיני B וברזל.
רגע של מחשבה – הידעתם שככה גדלים בוטנים? (תסתכלו בתמונה) הבוטנים גדלים מתחת לאדמה בתוך תרמיל עצי (כל תרמיל מכיל בדרך כלל זוג זרעים.
רגע של מחשבה 2, בעברית תקינה נקראים הבוטנים "אגוזי אדמה", ואכן אכילה של בוטנים "מרפדת" את הקיבה (המשויכת לאלמנט האדמה ברפואה הסינית), חשוב להבין שאכילה מוגברת של בוטנים/במבה מביאה ללחות/ליחה רבה – תחשבו על אדמה בוצית (קשה ללכת בה נכון?), לכן לא מומלץ לאכול כמות מופרזת של בוטנים.

*חשוב לציין שאני לא נגד במבה (אני מאוד אוהב במבה), אבל כמו כל דבר – במידה ולפעמים יש תקופות שמומלץ להימנע ????

X